Nog geen beoordelingen

Winterse ijsthee: cold brew ice tea

Januari is bij ons de maand dat manlief en ik bewust minder eten, meer sporten, proberen extra uurtjes te slapen en de alcohol laten staan. Met name dat laatste is bij etentjes, feestjes en borrels niet altijd even gezellig.

Onze eerste uitdaging dit jaar was 4 januari bij een Nieuwjaars borrel met vrienden. Allemaal foodies bij elkaar en klinken op het nieuwe jaar. Nee, voor ons geen bubbeltje. Een kop thee graag. Vriendin Wendy gooide de grote Amerikaanse koelkast open en trok er een fles uit. “Lin, ik heb iets voor je: cold brew ice tea” Waarschijnlijk heb ik weer eens onder een steen gelegen, want was is cold brew ice tea? Nieuwsgierig als ik ben om iets nieuws te proeven nam ik een slok.

Ooh dit is lekker! Cold brew betekent een koude bereiding van thee. Goede kwaliteit losse thee overgiet je met koud water in een kan. Dit zet je 8 tot 12 uur in de koelkast en klaar is je koude drank. Het resultaat is een zachte en heldere ijsthee, zonder een bittertje. Voor een extra zoetje kan je een beetje ahornsiroop toevoegen.

In dit jaargetijde drink ik graag warmere smaken. De Chai Latte die Wendy gebruikt past hier goed bij. Ik heb haar recept als basis gebruikt. Vervolgens ben ik mijn kast in gedoken naar goede kwaliteit losse thee passend bij de winter. In totaal heb ik 3 smaken uitgeprobeerd. Twee theesoorten van Simon Levelt: Kersthee en Spicy Cacao. En mijn favoriete merk Yogi Tea met de variant Classic Chai. De laatste is de winnaar geworden met kaneel, kardemon, gember, kruidnagel en zwarte peper. Experimenteer lekker met je eigen favorieten!

winterse ijsthee cold brew ice tea

Winterse ijsthee: cold brew ice tea

Ingrediënten

Aantal personen4 porties
  • goede kwaliteit losse thee
  • 1 liter (bron) water

Optioneel

  • 1 eetlepel ahornsiroop en ijsklontjes

Extra nodig

  • afsluitbare fles/pot van 1 liter en een zeef

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Vul een kan met 1 liter water.
  • Voeg 1 eetlepel losse thee toe, sluit af en zet 8 – 12 uur in de koelkast.
  • Haal de fles af en toe uit de koelkast en schud voorzichtig.
  • Proef en bepaal of zoet genoeg voor je is, voeg eventueel nog een beetje ahornsiroop toe. Niet te veel, want het blijven natuurlijk wel suikers.
  • Zeef het vocht en gooi de losse thee weg.
  • In de koelkast blijft de drank maximaal 3 dagen goed.
  • Serveer met ijsklontjes.

Linda’s Tips

  • Tip: vervang het water door Spa Rood of een andere bubbeltje voor een champagnethee. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd en staat op de To Do lijst.
  • Tip: neem ook zeker eens een kijkje op de website van Wendy alias DeedyLicious. Haar blog is ontstaan vanuit de passie voor muziek en daarnaast wordt zij ook erg blij van eten en mooie spullen. Wist je trouwens dat zij mijn logo en header van de website heeft gemaakt? Cool hè!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.